Or Xata - The Bruery (Spice/Herb/Vegetable za RB)
Opis: 7,2 % alk.
Aromat: lawenda; wanilia; kleik ryżowy; słodko; cynamon; anyż
Pachnie jak kleik ryżowy z dodatkiem cynamonu, jabłka i wanilii. Bardzo słodko. Do tego dochodzi jeszcze nuta wanilii, lawendy i coś w stylu anyżu. Bardzo, ale to bardzo ciekawie. Tak sobie wyobrażam swoje wymarzone perfumy. Po lekkim ogrzaniu dochodzi do tego jeszcze miód. Aromat złożony, dawno już nie trafiło mi się piwo, które by dało moim owłosionym nozdrzom tyle radości.
Smak: miód; migdały; wanilia; anyż; słodko
Podobnie jak w aromacie tu też jest słodko. Ten smak przypomniał mi stołówkę w szkole i piątkowe obiady. Z reguły był kleik ryżowy z jakimś owocowym sosem. Tu dochodzi jeszcze miód, migdały i wanilia.Wanilia z miodem przodują. Anyż wychodzi w posmaku. Jak nie przepadam za anyżem, to tu fajnie uzupełnia się z resztą. Mogę nawet powiedzieć, że resetuje nawet kubki smakowe. Ciało średnie, wysycenie niskie. Po jakimś czasie wychodzi też jabłko z cynamonem.
Kolor: złoty
Piana:
Etykiety:
Or Xata czy też Horchata to napój chłodzący wytwarzany z cibory jadalnej. Kleik bardzo popularny w Hiszpanii. Wytwarza się go ze słodkich bulw tej rośliny, wody i cukru. To tyle słowem wyjaśnienia. Ciekawy trunek. Pije się przyjemnie, szczególnie schłodzony wchodzi nieziemsko. Może kiedyś w naszym pięknym kraju ktoś uwarzy coś takiego. Na lato jak znalazł. Wchodziłoby nawet lepiej od witbierów. Zajebiste w smaku jak i aromacie.
Oglądał ktoś?
Do tego piwa pasuje tylko jakiś hiszpański kawałek. Byłem kiedyś wielkim fanem SKA-P i LA Pegatiny. To pierwsze pewnie kojarzycie, ale tego drugiego to raczej już nie. Proponuję się zapoznać, bo od ich muzyki banan sam się robi na mordzie.
Komentarze
Prześlij komentarz