Son of Birch - Browar Pinta (Wheat Birch)
Opis: ekstrakt 9,0% wag. ; alkohol 3,0% obj. ; IBU 20
Zapach: klasyczna nuta witbiera z lekką nutą słodyczy; chmiel; rześkie;
Smak: pszenica; lekko kwaskowate; wysycenie średnie; miód; skórka pomarańczy; cytrusy w posmaku; goryczka lekka
Kolor: słomkowy
Piana: szybko opada; gęsta; obfita; oblepia szkło; przewaga drobnych pęcherzyków
Etykiety:
Son of Birch, nie mylić z Bitch. Oskoła to staro słowiańska nazwa soku z brzozy. Sok pozyskiwany jest wiosną bezpośrednio z pnia drzew. Nie muszę wam przypominać, jakie wartości zdrowotne ma sok z brzozy. He he he jak ktoś chce to może je pić codziennie.
W aromacie mamy nutę klasycznego witbiera. Podoba mi się ta słodycz pochodząca od miodu. Po otwarciu miałem wrażenie, że piwo w zapachu jest lekko mdłe ale to tylko takie dziwne odczucie od brzozy. Rzadko mam z tym sokiem styczność, więc to pewnie temu. Gdy się przyzwyczaiłem aromat okazał się bardzo rześki.
Smak również jest rewelacyjny. Po raz kolejny klasyczny witbier, ale lekko kwaskowaty. Do tego mamy słodycz pochodzącą od miodu, skórkę pomarańczy oraz cytrusy w posmaku. Goryczka jest lekka i przyjemna w połączeniu z resztą. Wysycenie również jest ok, zero nachalności.
Son of Birch jest przyjemną alternatywą letnich piw, jeżeli komuś się znudzą witbiery lub wheaty. Można to nawet pić w zastępstwie "polskiego szampana".
Skoro piwo ma słowiańską duszę, to trzeba je pić przy słowiańskich rytmach. Kiedyś uwielbiałem Kapelę Ze Wsi Warszawa. Niestety ich twórczość jakoś ucichła. Może pracują nad nową płytą? Wstawiam jeden z moich ulubionych utworów. Ma w sobie wiele energii. BTW tej kapeli raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Mistrzostwo w każdym dźwięku.
Komentarze
Prześlij komentarz