Kaper - Grupa Żywiec
Opis: alkohol 8,7 %; ekstrakt 20 % wag.
Zapach: mocny słodowy aromat; nuta chlebowa (coś jak w porterach); coś chemicznego (podobny zapach do zmywacza do paznokci); wyczuwalny alkohol
Smak:śliwkowa nuta; mocny smak alkoholu; słodkie; wodniste; niska goryczka
Kolor: ciemny bursztyn
Piana: biała; drobne pęcherzyki; szybko opada
Kupiłem to piwo ze względu na sentyment do Heveliusa Jasnego Pełnego. To piwo mojej młodości. Jak dziś pamiętam, że prosiło się starszych kolegów aby kupili mi to piwko.
Piwo to jest warzone w browarze w Elblągu. Taka ciekawostka, Browar w Elblągu jest odpowiedzialny za piwo Specjal. Podobno Kapra uwarzono po raz pierwszy w 1690 roku. Podobno jest to najmocniejsze jasne piwo produkowane w Polsce. Dlaczego piszę podobno? Wydaje mi się, że jednak gdzieś piłem kiedyś mocniejsze ale mogę się mylić. Pamieć czasami zawodzi. Jeżeli chodzi o piwo to jest na średnim poziomie. W zapachu przeszkadza ten dziwny chemiczny aromat. Smak? Nie byłoby tak źle, żeby nie ta wodnistość. Gdy już nabrało temperatury wyczułem smak wiśni. Po kilku łykach piwo rozgrzewa całe ciało. Idealne do picia w mroźne dni. Śmiem rzec, że byłoby dobre do grzańca. Nie mam go do czego porównać bo jest to podobno najmocniejsze jasne piwo w Polsce. Dodam jeszcze, że jak ktoś chce się szybko najebać to Kaper będzie odpowiedni. Może nawet zagwarantować chorobę morską.
Ster burta, chciało by się rzec przygodo. Niestety nie. Piwo do wypicia i tyle.
Komentarze
Prześlij komentarz